Asuinalue
Primus sijaitsee Turun Kerttulinmäellä, tarjoten eturivin asumista. Kävelymatkan päässä ovat Turun keskustan kadut, Tuomiokirkon historiallisuus ja jokirannan idylli, ja kehittyvä Kupittaa liikuntapuistoineen, juna-asemineen ja ravintoloineen. Lisäksi läheinen Vartiovuori avaa näkymät yli kaupungin, ja Luostarinmäen museokortteli esittelee 1700-luvun arkkitehtuuria. Kerttulinmäellä yhdistyvät kaupunkielämän parhaat puolet ja rauhallinen kulttuurimaisema.
Omat lähipalvelusi
Primus sijaitsee kaupungin sydämessä, lyhyen matkan päässä tärkeimmistä palveluista ja harrastusmahdollisuuksista. Kupittaan urheilumahdollisuudet ovat noin kilometrin päässä, ja Kupittaan rautatieasemalle, keskustan kauppatorille tai lähimpään markettiin kävelet vain 10 minuutissa. Isommat ostokset hoituvat Skanssin kauppakeskuksessa 10 minuutin ajomatkan päässä, ja myös Turun korkeakoulut ja TYKS ovat lähellä.
Alueen historia
Kerttulinmäki on yksi Turun seitsemästä historiallisesta kukkulasta. Alueen asemakaavallinen kehitys alkoi 1300-luvulla, ja keskiajan lopulla mäellä sijaitsi jo useita taloja. Tuulimyllyjensä vuoksi kukkulaa kutsuttiin myös Myllymäeksi. 1700-luvun kartoissa Kerttulinmäki koostuu pientaloista, epämääräisestä katuverkosta ja, makaaberia kyllä, rikollisten hirttopaikasta.
Turun palon 1827 jälkeen C.L. Engelin laatima uusi asemakaava noudatteli selkeitä ruutumaisia katulinjoja ja jakoi Kerttulinmäen korttelit palokujiin. Tulevan kauppaopiston korttelin rakennukset valmistuivat pääosin 1920-luvulla. Lähistölle kohosi myös 1910-luvun jugendia (Kerttulin lukio) sekä 1950- ja 60-lukujen kerrostaloja. Yhdenmukaisen rakennuskorkeuden takia Kerttulinmäen kaupunkikuva kerrostuu tyylikkäästi ja yhtenäisesti.
WALLENIUKSEN TURUN PALON LAAJUUSKARTTA 1827
(Turun museokeskus / Kansallisarkisto)
CARL LUDVIG ENGEL, TURUN ASEMAKAAVA 1828. RUUTUKAAVAJAKO
(Turun museokeskus / Kansallisarkisto)
Turun kauppaoppilaitos nousi alueelle vuonna 1968, kun aiemmat tilat Aurakadulla olivat käyneet ahtaiksi. Kauppaoppilaitos muutti sittemmin nimensä Ammatti-instituutiksi. Opetustoiminta Kellonsoittajankadulla päättyi vuonna 2020.
Tontin tarinaa jatkaa vuonna 2025 valmistuva Primus. Primus ammentaa nimeään myöten kauppaopetuksen historiasta.
Turun kauppaoppilaitos, 1960-luku. Kuva: Turun Sanomat / Turun museokeskus
Arkkitehdit
RENNI HAROMA ja Sebastian Rönnblad
Haroma & Partners Oy voitti Primus-kohteen suunnittelukilpailun arkkitehtien (SAFA) Renni Haroman ja Sebastian Rönnbladin ehdotuksella. Heidän suunnitelmassaan ajaton ja moderni kohtaavat tavalla, joka istuu täydellisesti Kerttulinmäen historialliseen sijaintiin. ”Pyrimme sovittamaan rakennuksen mahdollisimman kauniisti valmiiksi rakennettuun ympäristöönsä, ja sen muoto syntyi tontin innoittamana.”